Τρελοποδόσφαιρο


Η Ελλάδα στα ονόματα ομάδων του κόσμου by stokegeo

Η Ελλάδα δε γέννησε το ποδόσφαιρο. Έδωσε όμως έμπνευση! Δεκάδες ομάδες απ’ όλο τον κόσμο, έχουν αποτυπώσει για πάντα στο όνομά τους, μύθους, πρόσωπα, ήρωες, θεούς, κλπ, της (αρχαίας, ως επί το πλείστον) Ελλάδας. Παίρνοντας έτσι έμπνευση από την ιστορία και τους μύθους μας, αναπαράγοντάς τους… ποδοσφαιρικά και δημιουργώντας, πλέον, όπως θα δούμε, τις δικές τους, ποδοσφαιρικές πια, εποποιίες. Πάμε να δούμε, λοιπόν, την Ελλάδα στα ονόματα ξένων ποδοσφαιρικών ομάδων!

(σημείωση: οι λέξεις Λά.Ο.Σ., Πλεύρης, ακροδεξιά, εθνικισμός, εθνικόφρων, Άδωνις, κλπ, δεν έχουν καμία σχέση, ως όροι και φορείς ιδεολογιών και πράξεων, με τους συντάκτες αυτού εδώ του blog! Απλώς μας αρέσει που κάποιοι εμπνεύστηκαν από τον πολιτισμό μας, δημιουργώντας νέους μύθους στο ποδόσφαιρο και νέο ποδοσφαιρικό πολιτισμό… Αυτά τα «όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες…», και λοιπούς λεονταρισμούς, τα αφήνουμε γι’ άλλους.)

Πρώτος απ’ όλους, βέβαια, πρέπει να αναφερθεί ο Άγιαξ. Ο μυθικός Αίαντας (ο Τελαμώνιος), ο ανίκητος μαχητής του Τρωικού Πολέμου, που είχε σώμα που δεν πληγωνόταν (όπως ο Αχιλλέας), παρά μόνο κάτω απ’ τη μασχάλη, είναι ο ήρωας που ενέπνευσε τους ιδρυτές του μεγαλύτερου ολλανδικού συλλόγου. Ajax, άλλωστε, σημαίνει «Αίας», στα ολλανδικά, ενώ η ίδια λέξη χρησιμοποιείται και στα αγγλικά (η καταγωγή της είναι λατινική, βέβαια, αφού οι Λατίνοι έλεγαν Ajax τον Έλληνα μυθικό ήρωα). Και, φυσικά, δεν είναι τυχαίο, που στο σήμα του Άγιαξ δεσπόζει μια κεφαλή αρχαίου Έλληνα πολεμιστή με περικεφαλαία: είναι ο ίδιος ο Αίαντας!

Και, βέβαια, υπάρχουν κι άλλοι… Άγιαξ ανά την υφήλιο: Ραμπάτ Άγιαξ (Μάλτα), Άγιαξ Κέηπ Τάουν (Ν. Αφρική), Άγιαξ Λέσναμεε (Εσθονία)!!!

Ακολουθεί ένα άλλο πολύ διαδεδομένο θέμα της αρχαίας Ελλάδας στο εξωτερικό: η Σπάρτη! Οι 300 του Λεωνίδα, η ηρωική θυσία τους, αλλά και ο απλός, λιτός, αλλά τόσο περιεκτικός τρόπος ζωής των Σπαρτιατών, όπως και η φοβερή τους δύναμη και στρατιωτική ικανότητα, ήταν προσφιλείς πηγές έμπνευσης για δημιουργούς ομάδων. Σπάρτα Πράγας (Τσεχία), Σπάρτα Ρότερνταμ (Ολλανδία), Χάμρουν Σπάρτανς (Μάλτα), Μπλάιθ Σπάρτανς (Αγγλία), Σπάρτα Σάρπσμποργκ (Νορβηγία), είναι μερικές από τις ομάδες που επέλεξαν το όνομα της πόλης μας και το ‘καναν δικό τους, με μερικές απ’ αυτές να γράφουν πλούσια ιστορία χρησιμοποιώντας το (όπως η Σπάρτα Πράγας).

Το λίκνο του ελληνικού πολιτισμού, όπως αρέσκονται να λένε πολλοί, η αρχαία Αθήνα, δε μπορούσε να λείπει από τη λίστα αυτή. Οι Ουρουγουανοί της Ατένας ντε Σαν Κάρλος ίσως είχαν στο νου τους τον Περικλή, την ώρα που «βάφτιζαν» την ομάδα τους όταν την ίδρυαν, το μακρινό 1928! Μάλιστα, η Ατένας ντε Σαν Κάρλος είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα εκτός της πρωτεύουσας Μοντεβίδεο, με 23 τοπικούς τίτλους, τέσσερις παν-ουρουγουανικούς, και άλλους 20 περίπου επαρχιακούς!

Ανάλογη… προτίμηση είχε και η Κόρινθος. Η μεγάλη βραζιλιάνικη ομάδα, Κορίνθιανς, ονοματίστηκε χάριν της Κορίνθου. Να σημειώσουμε εδώ, βέβαια, ότι «Corinthian», στα αγγλικά, σημαίνει περισσότερο «ο ερασιτέχνης», εκείνος ο παίκτης, δηλαδή, που παίζει απλώς για να παίξει, για τη χαρά του παιχνιδιού και του αγώνα. Η βραζιλιάνικη ομάδα ονομάστηκε Κορίνθιανς διότι την εποχή που ιδρύθηκε, ένα αγγλικό σωματείο με το ίδιο όνομα έκανε ποδοσφαιρική τουρνέ στη Βραζιλία. Στην Αγγλία, επίσης, υπάρχουν οι Κορίνθιαν Κάζουαλς, και η Κορίνθιαν Κεντ.

Μια άλλη περιοχή της αρχαίας Ελλάδας με βαρύ ιστορικό περιεχόμενο ζει στο όνομα μιας από τις πιο επιτυχημένες ομάδες της χώρας της Ονδούρας: η Κλουμπ Ντεπορτίβο Μαρατόν (Marathón) υπενθυμίζει το Μαραθώνα, σε όλους τους αντιπάλους της!!!

Ο Πήγασος, επίσης, το μυθικό άλογο που πετούσε, σύμβολο της απόλυτης δύναμης και ελευθερίας, έδωσε το όνομά του στην… κορεατική ομάδα Σεονγκνάμ Ίλβα Τσούνμα! «Τσούνμα» είναι ο Πήγασος στα κορεατικά. Επίσης, η Γκαλάκτικο Πεγκάσο (Galáctico Pegaso) της Ισπανίας, έλκει το όνομά της από το ιπτάμενο άλογο των μύθων μας, άλογο που υπάρχει και στο σήμα αυτής της ομάδας 3ης Εθνικής της Ισπανίας.

Ο Άρης, ο φοβερός και τρομερός θεός του πολέμου των αρχαίων Ελλήνων, δε θα μπορούσε να μην εμπνεύσει! Εμείς, εδώ, έχουμε το δικό μας Άρη, της Θεσσαλονίκης. Στην Κύπρο, έχουν το δικό τους: Άρης Λεμεσσού. Στο δε Λουξεμβούργο, ιδρύθηκε κάποτε ο Άρης Μπονεβουά! Μια μικρή ομαδούλα, που κέρδισε όμως εγχώριους τίτλους, έπαιξε και στην Ευρώπη, αλλά τώρα δεν υπάρχει πια, αφού διαλύθηκε το 2001.

Ο Άτλας ήταν ο Τιτάνας που σήκωνε στις πλάτες του τον ίδιο τον κόσμο μας, και τον ξεγέλασε ο Ηρακλής για να του φέρει τα Μήλα των Εσπερίδων, σύμφωνα με τον πολύ ωραίο μύθο μας. Το όνομα του θρυλικού Τιτάνα σώζεται ποδοσφαιρικά στα ονόματα των Άτλας του Μεξικού (μιας ομάδας με πάμπολλους εγχώριους τίτλους), και Κλουμπ Ατλέτικο Άτλας, της Αργεντινής.

Αναφερθήκαμε στον Ηρακλή. Δε θα έδινε έμπνευση ο πιο γνωστός ημίθεος της αρχαίας μας μυθολογίας; Το σύμβολο της υπεράνθρωπης δύναμης και της ένωσης του θείου με το ανθρώπινο, ο Ηρακλής έδωσε το όνομά του και στο δικό μας Θεσσαλονικέα Ηρακλή, αλλά και στον… Ισπανό Έρκουλες του Αλικάντε, όπως και στον… Ολλανδό Χέρακλες του Άλμελο! Σημειώστε, ότι ο μεν «Ισπανός» Ηρακλής έχει τη λατινογενή ονομασία του μυθικού ήρωα (Hercules), ενώ ο «Ολλανδός» την ελληνογενή (Heracles)!!!

Ένας άλλος διάσημος μυθικός Έλληνας έδωσε το όνομά του σε μια αρμένικη ομάδα: Ουλίσες FC. Ο Οδυσσέας, ο περιπλανώμενος ήρωας, το σύμβολο της επιμονής, της εξυπνάδας, και της αγάπης για το σπίτι βεβαίως βεβαίως, ονομάτισε αυτή την σχετικά νέα αρμενική ομάδα, αφού ιδρύθηκε το 2000.

Τέλος, ένα ακόμα δημιούργημα των Αρχαίων Ελλήνων έδωσε έμπνευση στους ποδοσφαιρόφιλους ξένους για ονόματα ομάδων: οι Ολυμπιακοί Αγώνες, και το Ολυμπιακό Πνεύμα μαζί. Έτσι, έχουμε πολλές ομάδες που ονομάζονται «Ολυμπιακές» ή μνημονεύουν την πόλη της Ολυμπίας: οι Ολυμπίκ Λυών, Ολυμπίκ Μαρσέιγ και Ολυμπίκ Νις της Γαλλίας, η Ολίμπια Λιουμπλιάνας της Σλοβενίας, η σπουδαία Ολίμπια Ασουνσιόν της Παραγουάης, αλλά και η Σερκλ Ολυμπίκ του Μπαμακό, στο Μάλι της Αφρικής. Στην Ελλάδα, έχουμε τον «Θρύλο» Ολυμπιακό.

Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε και σε ένα «ελληνικό» παρατσούκλι: η αγγλική Έξετερ, αποκαλείται «The Grecians» (οι «Έλληνες»)!

Advertisements

2 Σχόλια so far
Σχολιάστε

Και ας μην ξεχνάμε και την ιταλική Βερόνα, το πλήρες όνομα της οποία είναι…Hellas Verona!

Σχόλιο από The_Stranger

Επίσης, η Hellas Μελβούρνης! Χαχα! 🙂 Αυστραλίας, βέβαια…

Σχόλιο από stokegeo
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: