Τρελοποδόσφαιρο


Οθέλλος Αθηαίνου by stokegeo
12/04/2010, 16:25
Filed under: Ονομασία ομάδων

Αθηαίνου. Μια κωμόπολη, μεταξύ Λάρνακας και Λευκωσίας, στην Κύπρο. Είναι, μαζί με τους Τρούλλους και την Πύλα, οι τρεις κωμοπόλεις που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη των Ηνωμένων Εθνών, στο κυπριακό έδαφος. Το 65% του Δήμου της Αθηαίνου, βρίσκεται στα κατεχόμενα…

Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τη μικρή αυτή γωνιά της μαρτυρικής κυπριακής γης, στο πλαίσιο των διαφόρων αφιερωμάτων που κάνουμε σε αυτό εδώ το blog για την ιστορία διαφόρων τύπων ονομασίας ποδοσφαιρικών συλλόγων. Ο αρχαιότερος ποδοσφαιρικός σύλλογος της Αθηαίνου, ονομάζεται Οθέλλος!! Όταν το ανακαλύψαμε, δε μπορέσαμε να μην ασχοληθούμε…

Το 1933 ιδρύθηκε ο πρασινόχρωμος Οθέλλος, κι είναι ένα απ’ τα ιστορικότερα σωματεία της Μεγαλονήσου. Το 1967 εγγράφεται στα μητρώα της κυπριακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, και αρχίζει το μεγάλο του αγώνα για καταξίωση. Κατακτά δύο φορές το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής (1991, 1994), και μια φορά εκείνο της Δ’ (2004).

Τι σκέπτεστε όταν ακούτε το όνομα της ομάδας; Το θρυλικό σαικσπηρικό ήρωα, βέβαια. «Ο Οθέλλος, ο Μαυριτανός στρατηγός της Βενετίας, με το θυελλώδη έρωτά του για τη Δησδεμόνα, ήταν που έδωσε το όνομά του στην ομάδα;»,  αναρωτηθήκαμε. Η απάντηση είναι… ναι, αλλά πλαγίως!

Ο πύργος του Οθέλλου

Η Αθηαίνου, όπως είπαμε και στην αρχή του post μας, βρίσκεται πολύ κοντά σε Λάρνακα και Λευκωσία. Αλλά και στην Αμμόχωστο, μια άλλη μεγάλη κυπριακή πόλη, που κομμάτι και αυτής βρίσκεται πέρα απ’ την «πράσινη γραμμή». Στην πόλη της Αμμοχώστου, λοιπόν, μέχρι σήμερα σώζεται το μεγάλο φρούριο της πόλης, χτισμένο πολύ παλιά. Ένα τμήμα του μεγάλου κάστρου είναι και ο «Πύργος του Οθέλλου». Διαβάζουμε στην (ελληνική) Wikipedia (εδώ): «Ο πύργος του Οθέλλου αποτελεί τμήμα των οχυρώσεων του κάστρου της Αμμοχώστου. Είναι τετράγωνο κτίσμα με τέσσερις πύργους στις γωνίες του και ξεχωριστή τάφρο από το υπόλοιπο κάστρο. Κατά τη φραγκοκρατία εκεί δενόταν η μία άκρη της αλυσίδας που έκλεινε την είσοδο του εσωτερικού λιμένα της πόλης. Η ονομασία του οφείλεται στο θεατρικό έργο του Σαίξπηρ, ‘’Οθέλλος’’, που πιστεύεται ότι διαδραματίζεται εκεί παρόλο που ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει απλά μια πόλη της Κύπρου. Σύμφωνα με το έργο ο Οθέλλος ήταν Ενετός διοικητής της Αμμοχώστου».

Ο πύργος του Οθέλλου, από τη νότια πλευρά του

Συνεπώς, ο Οθέλλος Αθηαίνου, μέσω του ονόματός του, αποτιεί φόρο τιμής στο σπουδαίο αμυντικό κτίσμα του φρουρίου της Αμμοχώστου, το οποίο με τη σειρά του είχε ονομαστεί έτσι λόγω του σαικσπηρικού ήρωα. Κι αν κανείς προσέξει και το έμβλημα του ποδοσφαιρικού συλλόγου, θα δει, ακριβώς, να απεικονίζεται ένας πύργος. Είναι ο «πύργος του Οθέλλου», στην Αμμόχωστο! Σήμερα, ο πύργος του Οθέλλου βρίσκεται από την άλλη μεριά, των κατεχόμενων.

Το σήμα του Οθέλλου

Αν και το περισσότερο κομμάτι της μεγάλης ιστορίας του, ο ποδοσφαιρικός Οθέλλος το πέρασε αγωνιζόμενος στις μικρές κατηγορίες του κυπριακού ποδοσφαιρικού συστήματος, φέτος είναι η χρονιά του! Η συγκυρία, κατά την οποία αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τον Οθέλλο, τελικά, είναι πράγματι καταπληκτική.

Οι αγώνες-μπαράζ της Β’ Εθνικής Κύπρου έχουν ήδη ξεκινήσει, με τη συμμετοχή του Οθέλλου. Οι τέσσερις πρώτες ομάδες της κανονικής περιόδου παίζουν έξι επιπλέον αγώνες, και οι δύο πρώτοι ανεβαίνουν στην Α’ Εθνική. Από τα αστέρια της φετινής ομάδας, και ο Ενγκόλα Μπέλα, ο Κογκολέζος πρώην επιθετικός των Κοζάνης και Πτολεμαϊδας, αλλά και ο διεθνής με τη Γκάμπια Γιάτο Σισάι (πρώην άσος των ολλανδικών Βίλεμ ΙΙ, Όμνιγουορλντ, και της σαουδαραβικής Αλ-Χιλάλ)!

Ο Οθέλλος Αθηαίνου, σήμερα

Το έργο του Οθέλλου στα μπαράζ, βέβαια, είναι δύσκολο, αφού έχασε τα δύο πρώτα του παιχνίδια στην φάση αυτή, κι έχει μείνει πολύ πίσω πια στη βαθμολογία:

1. Αλκή 61

2. ΑΕΚ 50

3. Ολυμπιακός 47

4. Οθέλλος 39

Ακόμα κι έτσι, όμως, η συμμετοχή και μόνο του ιστορικού Οθέλλου στη διαδικασία ανόδου στην Α’ Εθνική, είναι τιμητικότατη! Κι η ομάδα, που ονομάστηκε απ’ το σαικσπηρικό ήρωα, ελπίζει σε καλύτερες μέρες, και μια… άνοδο, ίσως, στα «ψηλά» του ποδοσφαίρου της Μεγαλονήσου!!!

Advertisements

Σχολιάστε so far
ΣχολιάστεΣχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: