Τρελοποδόσφαιρο


Ο τελικός Κυπέλλου Αγγλίας του 1927 by stokegeo
15/05/2010, 06:32
Filed under: Γεγονότα

Αποτελεί την πιο συνηθισμένη έκφραση, όταν αναφερόμαστε στο Κύπελλο Αγγλίας: «είναι η αρχαιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη». Είναι αλήθεια: 129 διοργανώσεις, απ’ το 1871 μέχρι σήμερα, έχουν διεξαχθεί. Παίζεται ανελλιπώς από εκείνη τη χρονιά, με δύο μικρά διαλείμματα: τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Σήμερα θα γίνει ο 129ος τελικός του: Τσέλσι-Πόρτσμουθ. Όσοι πιστοί, ανοίξτε την τιβί!

Από αυτούς τους 128 τελικούς, λοιπόν, εκείνος του 1927 ήταν ξεχωριστός. Πρώτον, διότι ήταν ο πρώτος τελικός Κυπέλλου Αγγλίας που μεταδόθηκε ραδιοφωνικά! Από το BBC, εν προκειμένω, με τους Ντέρεκ ΜακΚάλοχ και Τζωρτζ Άλλισον στο σχολιασμό. Και, δεύτερον, διότι είναι ο μόνος ως τα σήμερα τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας που δεν κερδίθηκε από… αγγλική ομάδα!

Για το Κύπελλο του ’27, λοιπόν, παρατάχθηκαν αντιμέτωπες στο επιβλητικό (παλιό) «Γουέμπλεϋ», μπροστά σε 92.000 θεατές, η (αγγλική) Άρσεναλ και η (ουαλική) Κάρντιφ. Λόγω του περίεργου πολιτικού συστήματος της Μεγάλης Βρετανίας (που αποτελείται από Αγγλία-Σκοτία-Βόρ. Ιρλανδία-Ουαλία), οι ουαλικές ομάδες είχαν (κι έχουν) το δικαίωμα να αγωνίζονται στο αγγλικό ποδοσφαιρικό σύστημα.

Η Κάρντιφ, λοιπόν, συμμετείχε στην 52η διοργάνωση του Κυπέλλου Αγγλίας, και αποκλείοντας τις Άστον Βίλα (2-1), Ντάρλιγκτον (2-0), Μπόλτον (2-0), Τσέλσι (0-0 και 3-2 στον επαναληπτικό), και Ρέντινγκ (3-0), έφτασε στον τελικό. Η Άρσεναλ είχε λίγο πιο εύκολο έργο, αφού άφησε εκτός διοργάνωσης τις Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (3-2), Πορτ Βέηλ (2-2 και 1-0 στον επαναληπτικό), Λίβερπουλ (2-0), Γουλβς (2-1), και Σαουθάμπτον (2-1), προτού πατήσει κι αυτή το χορτάρι του «Γουέμπλεϋ».

Η Άρσεναλ ήταν το απόλυτο φαβορί. Λίγο καιρό πριν, είχε αναλάβει την τεχνική της ηγεσία ο Χέρμπερτ Τσάπμαν, ο μεγάλος σκαπανέας του αγγλικού ποδοσφαίρου των αρχών του 20ού αιώνα, και όλοι περίμεναν η Άρσεναλ να συντρίψει τους Ουαλούς. Ο αγώνας κυλούσε δίχως πολλές πολλές φάσεις, με την Άρσεναλ να κυριαρχεί περισσότερο, κάνοντας (και χάνοντας) κάποιες ευκαιρίες, με τις άμυνες όμως να κρατούν καλά.

Στο 74ο λεπτό, η Κάρντιφ κέρδισε ένα πλάγιο. Ο Χιούι Φέργκιουσον, ο Σκοτσέζος σέντερ φορ της Κάρντιφ, υποδέχτηκε τη μπάλα μέσα στην περιοχή, αλλά ήταν στενά μαρκαρισμένος, μη μπορώντας να τρέξει μπροστά ή να επιχειρήσει κάποια κοντινή πάσα. Αντ’ αυτών, διάλεξε να κάνει αμέσως ένα σουτ προς το τέρμα. Ο γκολκίπερ των Λονδρέζων, Νταν Λιούις, ήλεγχε απόλυτα τη φάση. Ή όχι; Γονάτισε και αγκάλιασε τη μπάλα, αλλά εκείνη του έφυγε από τα χέρια, γλιστρώντας, σαδιστικά, προς την άδεια εστία! Στη θέα των σέντερ φορ της Κάρντιφ που όρμησαν να επωφεληθούν, ο Λιούις «οριζοντιώθηκε» απελπισμένα για να προλάβει τη μπάλα: το μόνο που κατάφερε, ήταν να τη σπρώξει με τον αγκώνα του βαθιά μέσα στο τέρμα του. Ήταν το πρώτο και μοναδικό γκολ του αγώνα! Η Κάρντιφ ήταν Κυπελλούχος Αγγλίας!!!

Χιούζι Φέργκιουσον, και Κάρντιφ-Άρσεναλ 1-0!

Αργότερα, ο Νταν Λιούις έριξε την ευθύνη για το λάθος του στη… μπλούζα του: ήταν, είπε, ολοκαίνουργια, και γλιστρούσε, κάνοντας δύσκολο το να γραπώσει με ασφάλεια τη μπάλα.

Από την όλη (παικτική) συμπεριφορά του στη φάση που δέχθηκε το γκολ, αλλά και από τις δικαιολογίες του, αποδεικνύεται ότι ο Νταν Λιούις ήταν πραγματικά αυτό που έγραφε και η ταυτότητά του.

Ουαλός.


1 σχόλιο so far
Σχολιάστε

[…] Το Κύπελλο σε… μη αγγλική ομάδα: Το 1927, το τρόπαιο για πρώτη (και μοναδική, ως τα σήμερα) φορά κατέληξε σε σύλλογο… που δεν ήταν αγγλικός! Η (ουαλική) Κάρντιφ επικράτησε με 1-0 της Άρσεναλ. Το γκολ, ο Χιούζι Φέργκιουσον, στο 74ο λεπτό. […]

Πίνγκμπακ από 15 «τρελοποδοσφαιρικές» ιστορίες από τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας « Τρελοποδόσφαιρο




Σχολιάστε