Τρελοποδόσφαιρο


Ο… «πόλεμος των άστρων» by The_Stranger
31/01/2011, 21:06
Filed under: Ομάδες

Τα αστέρια στις φανέλες πολλών ομάδων, τα οποία συμβολίζουν τα πρωταθλήματα που έχουν κατακτήσει, είναι ένα ισχυρό σύμβολο που κάνει υπερήφανους τους οπαδούς των ομάδων, και δίνει ειδικό «βάρος» στις φανέλες. Έτσι, όταν σε μία ομάδα δίνεται η ευκαιρία να προσθέσει κάποια αστέρια στη φανέλα της, δε λέει ποτέ όχι. Μόνο που δεν τα δικαιούνται όλες οι ομάδες…

Το 2004 η DFB, η γερμανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, αποφάσισε να εφαρμόσει ένα επίσημο σύστημα, με βάση το οποίο θα καθοριζόταν το πόσα αστέρια πρέπει να έχουν οι φανέλες των γερμανικών ομάδων, ανάλογα με τα πρωταθλήματα που έχουν κερδίσει. Το σύστημα ισχύει μέχρι και σήμερα: 1 αστέρι για 3 πρωταθλήματα, 2 αστέρια για 5 πρωταθλήματα, 3 αστέρια για 10 πρωταθλήματα και 4 αστέρια για 20 πρωταθλήματα. Σκοπός της Ομοσπονδίας ήταν να τιμήσει τις πιο επιτυχημένες ομάδες στην ιστορία της Bundesliga.

Υπήρχε, όμως, ένα πρόβλημα: Η Bundesliga ξεκίνησε το 1963, ως το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Δυτικής Γερμανίας. Η Ανατολική Γερμανία είχε δικό της πρωτάθλημα. Άρα, τι ίσχυε για τους τίτλους που κατέκτησαν όλα αυτά τα χρόνια οι ομάδες της Ανατολικής Γερμανίας; Ήταν σαφές ότι αυτοί οι τίτλοι αντιμετωπίζονταν ως «δεύτερης διαλογής» και δεν λαμβάνονταν καν υπ’όψιν από την Ομοσπονδία.

Κάποιοι, όμως, δεν συμφωνούσαν με αυτήν τη στάση της Ομοσπονδίας. Η διοίκηση της Ντινάμο Βερολίνου, μίας από τις πρωταγωνίστριες του ποδοσφαίρου της Ανατολικής Γερμανίας κατά τη δεκαετία του ’80 που μετά την πτώση του Τείχους παρήκμασε και έπαιζε στην πέμπτη κατηγορία, ζήτησε από την DFB να της επιτρέψει να κοσμήσει τη φανέλα της με τρία αστέρια, προς τιμήν των 10 συνεχόμενων πρωταθλημάτων Ανατολικής Γερμανίας που είχε κερδίσει από το 1979 έως το 1988. Δεν πήραν καμία απάντηση, κι έτσι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και έβαλαν τρία αστέρια στις φανέλες της ομάδας.

Το έμβλημα της Ντινάμο Βερολίνου με τα τρία αστέρια

Ακολούθησε μία έντονη διαμάχη, όχι μόνο για το κατά πόσον θα έπρεπε να αναγνωριστούν οι ανατολικογερμανικοί τίτλοι εν γένει (κάτι που αφορούσε άλλωστε και την Ντινάμο Δρέσδης, με 8 πρωταθλήματα, και την Φόρβερτς Βερολίνου, με 6) αλλά και ειδικά για την Ντινάμο Βερολίνου, μία από τις πιο μισητές ομάδες που έχουν υπάρξει ποτέ στο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Γιατί, όμως, ήταν τόσο μισητή η Ντινάμο; Η απάντηση βρίσκεται στην ιστορία της. Η Ντινάμο Βερολίνου ιδρύθηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας το 1953, ώστε να υπάρχει μία ανταγωνιστική ποδοσφαιρική ομάδα στο Βερολίνο, καθαρά για λόγους πρεστίζ. Έτσι, το 1954 το καθεστώς διέταξε τους καλύτερους παίκτες της ισχυρής τότε Ντινάμο Δρέσδης να πάνε στην Ντινάμο Βερολίνου, αναγκάζοντας την ομάδα της Δρέσδης να παίζει με τη δεύτερη ομάδα. Και πάλι, όμως, η Ντινάμο Βερολίνου δεν κατάφερε τίποτα το αξιοσημείωτο για αρκετά χρόνια, πέρα από ένα Κύπελλο.

Η μονοκρατορία της Ντινάμο ξεκίνησε το 1979, όταν κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα. Ακολούθησαν ακόμα 9 στη σειρά, μέχρι και το 1988. Όμως, όλα αυτά δεν θα συνέβαιναν ποτέ αν η Ντινάμο δεν είχε την υποστήριξη του διαβόητου Έριχ Μίλκε, επικεφαλής της Στάζι. Χάρη σε αυτόν, η Ντινάμο απολάμβανε της απροκάλυπτης υποστήριξης των «μιλημένων» διαιτητών, ενώ αποκτούσε με «υπόγειες» μεθόδους τους καλύτερους παίκτες της χώρας από τις άλλες ομάδες, με αποτέλεσμα πολλοί Ανατολικογερμανοί να την απεχθάνονται, ενώ ακόμα και το Πολίτμπιρο (η επίσημη κυβέρνηση της χώρας) είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την εύνοιά της. Μάλιστα, το 1986 είχαν ξεσπάσει ταραχές στη χώρα, μετά από ένα παιχνίδι της Ντινάμο με την Λοκομοτίβ Λάιπτσιχ που έληξε ισόπαλο 1-1, με αμφισβητούμενο πέναλτι της Ντινάμο στο 4ο λεπτό των (αδικαιολόγητων) καθυστερήσεων, κι ενώ η Λοκομοτίβ έπαιζε με παίκτη λιγότερο. Χάρη σε αυτήν την ισοπαλία, η Ντινάμο εξασφάλιζε το όγδοο συνεχόμενο πρωτάθλημά της. Τελικά, την πλήρωσε ο διαιτητής Μπερντ Στουμπφ, ο οποίος, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, ήταν πράκτορας της Στάζι.

Τώρα που τα ξέρετε όλα αυτά, πείτε, αλήθεια: Εσείς θα επιτρέπατε στην Ντινάμο να βάλει τρία «πέτσινα» αστέρια στη φανέλα της; Πάντως, η DFB βρήκε μία συμβιβαστική λύση: Αποφάσισε να συμπεριλάβει στο επίσημο σύστημα μέτρησης και τις πρωταθλήτριες Ανατολικής Γερμανίας, αλλά και αυτές που είχαν κατακτήσει τον τίτλο πριν το 1963, δίνοντάς τους το δικαίωμα να προσθέσουν ένα αστέρι στη φανέλα τους, με τον αριθμό των τίτλων τους να αναγραφεται μέσα στο αστέρι. Αυτό ακριβώς έπραξε και η Ντινάμο Βερολίνου, και τώρα όλοι είναι ευτυχισμένοι. Αν και, κατά βάθος, όλοι ξέρουν πώς απέκτησε έστω και αυτό το ένα αστέρι η Ντινάμο…

Το σήμα της Ντινάμο, μετά το αναγκαστικό "λίφτινγκ".

Advertisements

Σχολιάστε so far
ΣχολιάστεΣχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: