Τρελοποδόσφαιρο


«Ζίλμαρ σε λένε; Μόνο τέρμα θα παίζεις!» by stokegeo
26/09/2018, 10:34
Filed under: Παίκτες

Ζίλμαρ Ντος Σάντος Νέβες (1930-2013). Ο Βραζιλιάνος αυτός τερματοφύλακας είναι ένας αληθινός θρύλος για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Μεγαλούργησε με δύο από τους ιστορικότερους συλλόγους της πατρίδας του, την Κορίνθιανς και τη Σάντος, ενώ αναδείχθηκε δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής με τη «σελεσάο», το 1958 και το 1962, παίζοντας πλάι στον, κατά πολλούς, κορυφαίο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών, τον Πελέ και όλα τα υπόλοιπα αστέρια που είχε στις τάξεις της η βραζιλιάνικη Εθνική ομάδα εκείνης της περιόδου (Γκαρίντσα, Βαβά, Ντιντί, Μάριο Ζαγκάλο, Αμαρίλντο, Νίλτον Σάντος, κ.ά).

Αποτέλεσμα εικόνας για Gilmar 1958

Ο θρυλικός Ζίλμαρ

Ο σπουδαίος αυτός «κίπερ», ωστόσο, δεν κέρδισε μόνο τίτλους και φήμη. Καθόρισε, άθελά του και την ίδια την πορεία της ζωής ενός συναδέλφου του! Πώς συνέβη αυτό;

Τον καιρό που το λαμπρό αστέρι του Ζίλμαρ μεσουρανούσε πολλοί συμπατριώτες του γονείς πήραν την πρωτοβουλία και έδωσαν το όνομά του στα παιδιά τους. Ένα από τα αγόρια που γεννήθηκαν με το όνομα «Ζίλμαρ», λοιπόν, ήταν και ο Ζίλμαρ Λουίς Ρινάλντι, ο οποίος ήλθε στον κόσμο το 1959.

Στον Ζίλμαρ Λουίς Ρινάλντι άρεσε το ποδόσφαιρο. Όταν πήγαινε να παίξει, όμως, λόγω του ονόματός του είχε ένα… μικρό πρόβλημα! Όπως ο ίδιος εξηγεί, μόνο και μόνο επειδή ονομαζόταν όπως ο σπουδαίος πορτιέρε της Βραζιλίας «με έβαζαν πάντα να παίξω τερματοφύλακας. Ποτέ δεν με άφησαν να αγωνιστώ σε άλλη θέση»!

Σε συνέχεια του παραπάνω… απίστευτου, όμως, ο Ζίλμαρ όχι μόνο έπαιζε τέρμα αλλά ανακάλυψε ότι είχε και το ταλέντο και τις προδιαγραφές για να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής αγωνιζόμενος στη συγκεκριμένη θέση! Πράγματι, έκανε για πολλά χρόνια καριέρα ως «κίπερ» στην πατρίδα του (Ιντερνασιονάλ, Σάο Πάουλο, Φλαμένγκο) και πήγε και στην Ιαπωνία (Σερέζο Οζάκα), ενώ ήταν τόσο καλός ώστε φόρεσε και τα γάντια της Εθνικής Βραζιλίας (1986-1995, 9 συμμετοχές).

Ο Ζίλμαρ Λουίς Ρινάλντι τον καιρό που αγωνιζόταν

Μάλιστα, όταν η «σελεσάο» κατέκτησε το Μουντιάλ του 1994 στα γήπεδα των ΗΠΑ ο Ζίλμαρ ήταν αναπληρωματικός του βασικού τερματοφύλακά της, Κλαούντιο Ταφαρέλ! Επίσης, αναδείχθηκε και αργυρός ολυμπιονίκης με τη Βραζιλία στους Αγώνες του Λος Άντζελες (1984).

Μετά το τέλος της καριέρας του (το 1999) ο Ζίλμαρ Λουίς Ρινάλντι, που δεν έγινε τόσο καλός όσο ο συνονόματός του θρύλος του βραζιλιάνικου και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου αλλά σίγουρα μπορεί να σας διαβεβαιώσει ότι το όνομά μας μπορεί να καθορίσει τη ζωή μας, εργάστηκε ως ατζέντης ποδοσφαιριστών ενώ δούλεψε και στην Ομοσπονδία της πατρίδας του.

Ο Ζίλμαρ Λουίς Ρινάλντι σήμερα

* Την παραπάνω ιστορία αναφέρει ο δημοσιογράφος Άλεξ Μπέλος στο βιβλίο του «Futebol: Ο βραζιλιάνικος τρόπος ζωής».


Σχολιάστε so far
Σχολιάστε



Σχολιάστε