Τρελοποδόσφαιρο


Το όνειρο και η δοκιμασία του Μάσιμο Μπονίνι by stokegeo
15/04/2010, 16:08
Filed under: Παίκτες

Για να κάνεις αυτό που αγαπάς πιο πολύ, ή για να το έχεις, κάποιες φορές θα πρέπει να περιμένεις πολύ πολύ καιρό. Αυτήν ακριβώς τη δοκιμασία πέρασε ο Μάσιμο Μπονίνι.

Γεννημένος το 1959 στο Σαν Μαρίνο, το κρατίδιο αυτό που βρίσκεται μέσα στο έδαφος της Ιταλίας, αυτός ο εξαιρετικός, δυναμικός, τρεχαλατζής και ακούραστος αμυντικός χαφ έκανε μια ζηλευτή καριέρα.

Από το 1977 ως το 1992 έπαιξε επαγγελματικά σε κορυφαίες ομάδες της Ιταλίας, όπως οι Τσεζένα, Γιουβέντους και Μπολόνια. Στη «βέκια σινιόρα», δε, πέρασε τα πιο καλά ποδοσφαιρικά του χρόνια.

Έπαιξε στον μεγάλο σύλλογο του ιταλικού βορρά από το 1981 έως το 1988 και αναδείχθηκε μαζί του πρωταθλητής Ευρώπης το 1985, στον «ματωμένο» τελικό του «Χέιζελ» των Βρυξελλών (1-0 τη Λίβερπουλ)!

Με τους «μπιανκονέρι» κέρδισε, ακόμη, τρία πρωταθλήματα Ιταλίας (1982, 1984, 1986), ένα Κύπελλο Ιταλίας (1983), ένα Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (1984), ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης (1984) και ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο (1985), όντας μάλιστα βασικότατο στέλεχός τους – σε αυτό το διάστημα έφθασε μία ανάσα από τις 300 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις (296, 192 στο πρωτάθλημα), ενώ έβαλε και 6 γκολ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Massimo Bonini

Ο Μάσιμο Μπονίνι

Όλα αυτά τα χρόνια, όμως, ο μεγάλος του καημός ήταν άλλος…

Μέχρι το 1990, όταν και αναγνωρίστηκε επισήμως η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και μαζί η Εθνική ομάδα του Σαν Μαρίνο, οι ποδοσφαιριστές που προέρχονταν από τη χώρα αυτή απορροφούνταν από τα ιταλικά αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα. Ο ίδιος ο Μπονίνι είχε 9 συμμετοχές με την Ελπίδων της Ιταλίας. Παρ’ όλ’ αυτά, πάντοτε αρνούνταν να παίξει στην Ανδρών της Ιταλίας. Περίμενε υπομονετικά.

Κι όταν, στις 14 Νοεμβρίου του 1990, ήλθε επιτέλους η στιγμή η Εθνική ομάδα του Σαν Μαρίνο να δώσει το πρώτο της επίσημο παιχνίδι (αντίπαλος η Ελβετία, για τα προκριματικά του Euro 1992), ο Μπονίνι έκανε το όνειρό του πραγματικότητα και εκπροσώπησε επιτέλους τη χώρα του και μάλιστα ως αρχηγός της Εθνικής της! Ήταν πια 31 ετών.

Έπαιξε συνολικά 19 φορές με το Σαν Μαρίνο, ενώ έγινε και προπονητής του το 1996, για πολύ λίγο.

bonini

Ο Μάσιμο Μπονίνι με τη φανέλα της Εθνικής του Σαν Μαρίνο

Το 2003, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Σαν Μαρίνο, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές, κλήθηκε να ψηφίσει τον καλύτερο παίκτη της των προηγούμενων 50 χρόνων, στο πλαίσιο των εορτασμών για το ιωβηλαίο της UEFA. Εύκολα μαντεύετε ποιον παίκτη ψήφισαν στο Σαν Μαρίνο, όταν ο Μπονίνι είναι, συν τοις άλλοις, ο μόνος ποδοσφαιριστής από το κρατίδιο που έχει σηκώσει διεθνές τρόπαιο!

Όταν ο μεγάλος Μισέλ Πλατινί μεσουρανούσε στη Γιουβέντους είχε για συμπαίκτη του τον Μπονίνι. Κάποτε, λοιπόν, ρώτησαν τον Γάλλο μεσοεπιθετικό εάν καπνίζει. Εκείνος, απάντησε: «Αυτό που μετράει είναι ότι δεν καπνίζει ο Μπονίνι».


Σχολιάστε so far
Σχολιάστε



Σχολιάστε