Τρελοποδόσφαιρο


Τα χαμένα εισιτήρια by stokegeo

Το πιο σημαντικό πράγμα που έχεις μαζί σου όταν πας στο γήπεδο δεν είναι ούτε το κασκόλ της αγαπημένης σου ομάδας, ούτε η φανέλα της που φοράς, ούτε το καπελάκι σου ούτε η κόρνα για να τρομάζεις τους αντιπάλους παίκτες και οπαδούς.

Είναι το εισιτήριο για να μπεις στο γήπεδο! Κι αυτό μην το ξεχνάς ποτέ. Αν δεν θες φυσικά να πάθεις ό,τι έπαθαν οι δύο ήρωες της ιστορίας που ακολουθεί!

Λίγες ημέρες πριν τον τελικό του Euro 1988, στον οποίο η θαυμάσια Ολλανδία του εμβληματικού προπονητή Ρίνους Μίχελς και των σούπερ σταρ Μάρκο Φαν Μπάστεν, Ρουντ Γκούλιτ και Φρανκ Ράικαρντ θα αντιμετώπιζε την «πυραυλοκίνητη» Σοβιετική Ένωση του μεγάλου κόουτς Βαλερί Λομπανόφσκι και των σπουδαίων Ιγκόρ Μπελάνοφ, Όλεγκ Προτάσοφ, Αλεξάντρ Ζαβάροφ και Ρινάτ Ντασάεφ στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, δύο Ολλανδοί γείτονες στην πόλη του Τσβόλε και ποδοσφαιρόφιλοι, ο Γκερτ Όστερμπρουκ και ο Χενκ Γιάνσεν, προμηθεύτηκαν εισιτήρια για αυτό το μεγάλο ματς!

Ο Γκερτ, ο οποίος είχε αναλάβει τη φύλαξη των δύο πολύτιμων «μαγικών χαρτιών» στο σπίτι του, διηγείται: «Ήμασταν έτοιμοι να φύγουμε για Μόναχο. Τεστάραμε το αμάξι, λάδια, βενζίνη, μηχανή, όλα. Οι γυναίκες μας μάς είχαν φτιάξει σάντουιτς, μας έβαλαν και αναψυκτικά. Τότε, ο Χενκ ρώτησε: πού είναι τα εισιτήρια;».

Έλα ντε! Τα εισιτήρια ήταν άφαντα!

Ο Χενκ και ο Γκερτ έκαναν το σπίτι άνω κάτω! Έψαξαν σε κάθε πιθανό κι απίθανο σημείο, αλλά τζίφος! Πουθενά τα εισιτήρια!

Λίγες ώρες αργότερα, στον μεγάλο τελικό του Μονάχου, οι «οράνιε» επικράτησαν με 2-0 των Σοβιετικών κερδίζοντας το πρώτο (και μοναδικό τους έως σήμερα) διεθνές τρόπαιο, με τον Γκούλιτ να ανοίγει το σκορ και τον Φαν Μπάστεν να διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα με το καταπληκτικό εκείνο γκολ με βολ-πλανέ το οποίο έμεινε στην ιστορία και που μέχρι και σήμερα όλοι αναρωτιόμαστε πώς το έβαλε!

Ο Χενκ και ο Γκερτ είδαν τον αγώνα από τον καναπέ τους και μετά τη λήξη του πανηγύρισαν δεόντως μαζί με τους συμπατριώτες τους την τεράστια επιτυχία της Εθνικής τους – η πίκρα για τα χαμένα εισιτήρια και η σκέψη ότι θα μπορούσαν να είχαν δει το ιστορικό παιχνίδι από κοντά, όμως, ήταν πάντοτε εκεί και τους «έτρωγαν» για πολύ καιρό…

Είκοσι χρόνια αργότερα, το 2008, ο Γκερτ καθάριζε το σπίτι του. Όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος. Ξεσκονίζοντας τη βιβλιοθήκη, μέσα από ένα βιβλίο μαγειρικής πετάχτηκαν, ως δια μαγείας, τα δύο εισιτήρια που είχαν χαθεί το ‘88! Βρίσκονταν εκεί, τόσα χρόνια, πλάι σε μια συνταγή για… αυγά!

«Τα τελευταία χρόνια μετακόμισα τουλάχιστον δέκα φορές. Πάντοτε έπαιρνα μαζί μου αυτό το βιβλίο μαγειρικής. Ακόμα και τώρα, δεν μπορώ να θυμηθώ ότι τα είχα βάλει εκεί μέσα. Όποτε βλέπω πια στην τηλεόραση το γκολ του Φαν Μπάστεν στον τελικό του Euro 1988, τρελαίνομαι! Έμαθα, ωστόσο, να ζω με αυτό», καταλήγει ο Γκερτ.

Για την ιστορία, τα εισιτήρια, τα οποία ήταν για το section U1 του Ολυμπιακού Σταδίου του Μονάχου, τα έχουν πλέον κορνιζάρει ο Γκερτ και ο Χενκ, για να θυμούνται πόσο… ξεχασιάρηδες ήταν εκείνο το καλοκαίρι του 1988!

Ο Χενκ Γιάνσεν (αριστερά) και ο Γκερτ Όστερμπρουκ με τα χαμένα εισιτήρια!

Τα χαμένα εισιτήρια


Σχολιάστε so far
Σχολιάστε



Σχολιάστε