Τρελοποδόσφαιρο


Ο Βλάστιμιλ Μπουμπνίκ, «χάλκινος» σε ποδόσφαιρο και… χόκεϊ! by stokegeo

Ρίξτε μια ματιά στο Hall of Fame της Διεθνούς Ομοσπονδίας χόκεϊ επί πάγου (IIHF), δηλαδή της αντίστοιχης… FIFA αυτού του πολύ γρήγορου και εντυπωσιακού ομαδικού αθλήματος. Ένα από τα 253 ονόματα που θα βρείτε σε αυτό είναι εκείνο του Βλάστιμιλ Μπουμπνίκ, ο οποίος ήταν και… ποδοσφαιριστής και ένας από τους πρωταγωνιστές του πρώτου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (Euro) της ιστορίας, το οποίο διεξήχθη το 1960!

Ο Μπουμπνίκ ήταν Τσεχοσλοβάκος. Γεννήθηκε το 1931 στην πόλη Κελτς, η οποία βρίσκεται σήμερα στην Τσεχία και έφυγε από τη ζωή στα 83 του χρόνια, το 2015. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπήρξε παράλληλα (!) αθλητής και των δύο προαναφερθέντων σπορ και κατέκτησε τίτλους σε αμφότερα.

Ο Βλάστιμιλ Μπουμπνίκ

Ως παίκτης του φούτμπολ, αγωνίστηκε από το 1943 έως το 1967, στις Κράλοβο Πόλε, Ερυθρό Αστέρα Μπρνο και Σπαρτάκ Μπρνο (τη σημερινή Ζμπροϊόφκα Μπρνο). Έπαιζε μεσοεπιθετικός και σε 103 συμμετοχές στην πρώτη κατηγορία της Τσεχοσλοβακίας σημείωσε 32 γκολ (ενώ έβαλε και άλλα 40 στη δεύτερη εθνική της χώρας του).

Τον Απρίλιο του 1959 ξεκίνησαν οι αγώνες για την πρόκριση στο πρώτο Euro, η τελική φάση του οποίου θα λάμβανε χώρα στα γήπεδα της Γαλλίας, με τη συμμετοχή μόνο τεσσάρων ομάδων – το σύστημα ήταν ολόιδιο με τα… Final-4 της σημερινής μπασκετικής Ευρωλίγκας!

Στην πρώτη φάση των προκριματικών, οι Τσεχοσλοβάκοι απέκλεισαν σε διπλά ματς και με συνολικό σκορ 4-2 τους Ιρλανδούς, με τον Μπουμπνίκ να συμμετέχει ως βασικός στον επαναληπτικό (4-0).

Στον επόμενο προκριματικό, οι Τσεχοσλοβάκοι ξεπέρασαν το εμπόδιο των Δανών μάλλον άνετα, πάλι σε διπλά παιχνίδια, με συνολικό σκορ 7-3. Ο Μπουμπνίκ χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη αναμέτρηση με τους Σκανδιναβούς. Στη φάση που ακολούθησε, που ήταν και η τελευταία προκριματική πριν το «Final-4» των τελικών, η Τσεχοσλοβακία απέκλεισε, ξανά σε διπλές συναντήσεις, με συνολικό σκορ 5-0 τη Ρουμανία, με τον Μπουμπνίκ όχι απλώς να παίρνει χρόνο συμμετοχής αλλά να σκοράρει και δύο γκολ, ένα σε κάθε αναμέτρηση.

Η Τσεχοσλοβακία θα έδινε, λοιπόν, το «παρών» στα τελικά του παρθενικού Euro και στον ημιτελικό θα αντιμετώπιζε τη Σοβιετική Ένωση, στο «Βελοντρόμ» της Μασσαλίας.

Οι Σοβιετικοί αποδείχθηκαν πιο ισχυροί και παρά τις προσπάθειες του Μπουμπνίκ, που «έβγαλε» όλο το 90λεπτο και των συμπαικτών του κέρδισαν με 3-0. Λίγες ώρες αργότερα, θα υπέτασσαν στον τελικό του «Παρκ Ντε Πρενς» του Παρισιού τη Γιουγκοσλαβία (που είχε νικήσει με το απίθανο… 5-4 την οικοδέσποινα Γαλλία στον άλλο ημιτελικό) και θα στέφονταν οι πρώτοι πρωταθλητές Ευρώπης!

Οι… πικραμένοι Τσεχοσλοβάκοι και Γάλλοι «μονομάχησαν» στον «μικρό» τελικό για την τρίτη θέση. Φαίνεται ότι η τσεχοσλοβακική ομάδα το ήθελε πιο πολύ και το πήρε. Νίκησε με 2-0, με το ένα από τα δύο γκολ της να το σημειώνει ο ίδιος ο Μπουμπνίκ!

Δύο χρόνια μετά, η Τσεχοσλοβακία θα προκρινόταν και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1962 στα γήπεδα της Χιλής και μάλιστα θα έφθανε ως τον τελικό, όπου θα έχανε (3-1) από τη Βραζιλία του απαράμιλλου Γκαρίνσα. Ο Μπουμπνίκ βρισκόταν στα πλάνα της τεχνικής ηγεσίας του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της πατρίδας του για τη διοργάνωση, αλλά προτίμησε να αφοσιωθεί στις… σπουδές του και έτσι δεν πήγε στη Λατινική Αμερική με τους υπόλοιπους διεθνείς!

Ο ταλαντούχος μεσοεπιθετικός συμπλήρωσε 11 παρουσίες στην Εθνική Τσεχοσλοβακίας και πέτυχε 4 γκολ.

Στο χόκεϊ επί πάγου, τώρα, ο Μπουμπνίκ έπαιξε (ως επιθετικός και εκεί) με τα χρώματα των Κράλοβο Πόλε, Κομέτα Μπρνο, Βιτκοβίτσε και Φέλντκιρχ (σ.σ. η τελευταία είναι αυστριακή). «Έγραψε» 127 συμμετοχές στην Εθνική Τσεχοσλοβακίας, με 121 γκολ. Στο τσεχοσλοβακικό πρωτάθλημα, «φόρτωσε» με 300 γκολ τις αντίπαλες εστίες, σε 330 εμφανίσεις! Το 2008, εντάχθηκε και στο Hall of Fame του χόκεϊ της Τσεχίας.

Έλαβε μέρος σε τέσσερις χειμερινές Ολυμπιάδες (1952, 1956, 1960, 1964) και σε πέντε Παγκόσμια Πρωταθλήματα (1953, 1954, 1955, 1961, 1964). Κατέκτησε συνολικά ένα αργυρό μετάλλιο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1961 και τρία χάλκινα μετάλλια, στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 1955 και του 1963 και στη χειμερινή Ολυμπιάδα του 1964.

Είχε, δηλαδή, στο παλμαρέ του το χάλκινο μετάλλιο και από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και από τους (χειμερινούς) Ολυμπιακούς Αγώνες και από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα… σε διαφορετικά σπορ!

Τέλος, ο Μπουμπνίκ ανακηρύχθηκε καλύτερος επιθετικός στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα χόκεϊ του 1961 και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης του 1955. Μετά το τέλος της καριέρας του, εργάστηκε ως προπονητής χόκεϊ εντός και εκτός των τσεχοσλοβακικών συνόρων.


Σχολιάστε so far
Σχολιάστε



Σχολιάστε