Τρελοποδόσφαιρο


Οι «Αγώνες Ινδικού Ωκεανού» by stokegeo
20/07/2010, 07:33
Filed under: Γεγονότα

Σε κάθε γωνιά του κόσμου, παίζεται μπάλα. Και η κάθε «γειτονιά», θέλει και το δικό της πρωτάθλημα. Έτσι συνέβη και στον Ινδικό Ωκεανό, μακριά, εκεί που ενώνεται η Αφρική με την Ασία.

Οι «Αγώνες του Ινδικού Ωκεανού» είναι το ποδοσφαιρικό τουρνουά που εκπροσωπεί ένα ολόκληρο… ωκεανό! Το 1947 ξεκίνησε υποτυπωδώς, με την ονομασία Τριγωνικό (Triangulaire): κι αυτό, διότι έπαιζαν μόνο τρεις εθνικές. Εκείνες των Μαυρίκιου, Μαδαγασκάρης, και Ρεϊνιόν. Το 1979 το τουρνουά ονομάζεται κι επίσημα Αγώνες Ινδικού Ωκεανού, και η δράση ξεκινά!

Ρίξτε λίγο μια ματιά στις χώρες που διαγωνίζονται: σα να βλέπει κανείς ένα τουρνουά… προορισμών για διακοπές! Έπαιζαν καλή μπάλα, όμως!!!

Ρεϊνιόν 1979: Πέντε ομάδες έλαβαν μέρος, χωρισμένες σε δύο ομίλους. Ρεϊνιόν-Σεϋχέλλες-Μαλβίδες (1ο γκρουπ), Μαυρίκιος-Νήσοι Κομόρες (2ο γκρουπ). Ρεϊνιόν, Σεϋχέλλες και Μαυρίκιος πέρασαν στους «4», ενώ Κομόρες και Μαλβίδες έπαιξαν αγώνα-μπαράζ για την πρόκριση στα ημιτελικά (Κομόρες-Μαλβίδες 2-1). Στους ημιτελικούς, η Ρεϊνιόν διέλυσε τις Κομόρες με 6-1, ενώ Σεϋχέλλες και Μαυρίκιος έλυσαν τις διαφορές τους στα πέναλτυ με νικήτριες τις πρώτες(4-2, κ.α.π. 1-1). Στον τελικό, η γηπεδούχος Ρεϊνιόν νίκησε 2-1 τις Σεϋχέλλες, παίρνοντας τον πρώτο επίσημο τίτλο στους Αγώνες.

Μαυρίκιος 1985: Έξι ομάδες είχαμε αυτή τη φορά, αφού προστέθηκε η Μαδαγασκάρη. Μαυρίκιος-Μαδαγασκάρη-Σεϋχέλλες (1ος όμιλος) και Ρεϊνιόν-Κομόρος-Μαλβίδες (2ος όμιλος) έβγαλε η κλήρωση. Στον τελικό πέρασαν οι πρώτοι κάθε ομίλου, που ήταν Μαυρίκιος εναντίον Ρεϊνιόν. Οι δεύτεροι των ομίλων (Κομόρες-Μαδαγασκάρη) δεν έπαιξαν για την 3η θέση, ως όφειλαν, αφού οι Μαδαγασκαριανοί αποχώρησαν. Στον τελικό, είχαμε μακράν το πιο χορταστικό ματς στην ιστορία του θεσμού. 4-4 έληξε, κι ο Μαυρίκιος πήρε το τρόπαιο με 4-2 στα πέναλτυ, μπροστά σε 20.000 φανατικούς οπαδούς του!

Μαδαγασκάρη 1990: Μαδαγασκάρη-Κομόρες-Ρεϊνιόν (1ο γκρουπ) και Μαυρίκιος-Σεϋχέλλες (2ο γκρουπ) είχαμε στο τουρνουά του 1990. Η Ρεϊνιόν απέτυχε να προκριθεί, τερματίζοντας τελευταία του ομίλου της! Έτσι, στα ημιτελικά, συναντήθηκαν Μαυρίκιος-Κομόρες και Μαδαγασκάρη-Σεϋχέλλες. Και τα δύο ματς ήταν μονόλογοι: 4-0 και 6-0 έληξαν, με τα ξεκάθαρα φαβορί να προκρίνονται στον τελικό. Εκεί, η γηπεδούχος Μαδαγασκάρη δεν έδειξε κανένα έλεος στο Μαυρίκιο: τον συνέθλιψε με 5-1!!! Ήταν ο πρώτος της τίτλος στο τουρνουά.

Σεϋχέλλες 1993: Ήλθε η σειρά του πιο ονειρεμένου προορισμού διακοπών να διοργανώσει το τουρνουά. Πέντε ομάδες, δύο όμιλοι ξανά (Μαδαγασκάρη-Μαυρίκιος-Κομόρες και Ρεϊνιόν-Σεϋχέλλες). Στα ημιτελικά, συναντήθηκαν Μαδαγασκάρη-Σεϋχέλλες (2-1) και Μαυρίκιος-Ρεϊνιόν (0-1). Η Ρεϊνιόν επέστρεφε σε ένα τελικό Αγώνων Ινδικού Ωκεανού, αλλά δεν είχε τύχη: η Μαδαγασκάρη τη νίκησε με 1-0. Για πρώτη φορά στην ιστορία του τουρνουά, η γηπεδούχος δεν κέρδισε το τρόπαιο! Για την ακρίβεια, δεν κέρδισε καν την τρίτη έστω θέση, αφού ο Μαυρίκιος διέλυσε με… 6-2 τους οικοδεσπότες, στον μικρό τελικό!

Ρεϊνιόν 1998: Το τουρνουά επέστρεψε εκεί απ’ όπου ξεκίνησε. Ρεϊνιόν-Μαυρίκιος (1ος όμιλος) και Μαδαγασκάρη-Σεϋχέλλες-Κομόρες (2ος όμιλος) συγκρούστηκαν για το έπαθλο. Τα συνήθη φαβορί πέρασαν στα ημιτελικά, όπου είχαμε: Μαδαγασκάρη-Μαυρίκιος 2-0 (παράταση) και Ρεϊνιόν-Σεϋχέλλες 2-0. Στο μικρό τελικό, Σεϋχέλλες και Μαυρίκιος πρόσφεραν πλούσιο θέαμα (4-3), όχι όμως τόσο όσο εκείνο του τελικού: Μαδαγασκάρη-Ρεϊνιόν 3-3 στην παράταση, και 6-7 στα πέναλτυ! Ο γηπεδούχος ξαναέπαιρνε το τρόπαιο!!!

Μαυρίκιος 2003: Το τουρνουά αρχικά είχε ανατεθεί στις Νήσους Κομόρες, μα τελικά το διοργάνωσε ο σαφώς πιο έτοιμος Μαυρίκιος. Οι γηπεδούχοι καθάρισαν εύκολα στον όμιλο (με Σεϋχέλλες και Μαδαγασκάρη, που βγήκε 3η κι έμεινε έξω!), ενώ Ρεϊνιόν και Κομόρες κληρώθηκαν μαζί και προκρίθηκαν μαζί απ’ τ’ άλλο γκρουπ. Στους ημιτελικούς, οι διοργανωτές συνέθλιψαν τους… αρχικούς διοργανωτές (Μαυρίκιος-Κομόρες 5-0), ενώ η Ρεϊνιόν έκαμψε δύσκολα την αντίσταση των Σεϋχελλών (1-0). Κι ενώ οι Σεϋχέλλες πανηγύρισαν τη δεύτερη συνεχόμενη 3η θέση τους (2-0 τις Κομόρες), ο Μαυρίκιος επανέφερε την τάξη στην παράδοση των γηπεδούχων, νικώντας 2-1 τη Ρεϊνιόν στον τελικό. Ήταν ο τρίτος χαμένος τελικός για τη Ρεϊνιόν!

Μαδαγασκάρη 2007: Το Ανταναναρίβο, πρωτεύουσα της Μαδαγασκάρης, στέγασε τους τελευταίους, ως σήμερα, Αγώνες Ινδικού Ωκεανού. Για πρώτη φορά έκανε την εμφάνισή της η Μαγιότ, ένας γαλλικός υπερπόντιος νομός πάνω από τη Μαδαγασκάρη. Κι όχι μόνο συμμετείχε, αλλά πέρασε και στα ημιτελικά, μαζί με το Μαυρίκιο απ’ το πρώτο γκρουπ (αφήνοντας εκτός τις Σεϋχέλλες)! Στο άλλο γκρουπ, Μαδαγασκάρη και Ρεϊνιόν υπερκέρασαν εύκολα τις Κομόρες. Στους ημιτελικούς, η Ρεϊνιόν προκρίθηκε στον τελικό, νικώντας στην παράταση 0-1 τον Μαυρίκιο, σ’ ένα μεγάλο ντέρμπυ. Στον άλλο ημιτελικό, η «πρωτάρα» Μαγιότ λύγισε απέναντι στα «θηρία» της Μαδαγασκάρης (0-4). Παρηγορήθηκε, όμως, αφού πήρε την τρίτη θέση (1-1 στην παράταση, 4-2 στα πέναλτυ) απέναντι στο Μαυρίκιο, ολοκληρώνοντας μια καθ’ όλα επιτυχημένη πρώτη παρουσία στο τουρνουά! Στον τελικό, η Μαδαγασκάρη ήταν γηπεδούχος και φαβορί, αλλά η ιστορία κάτι χρωστούσε στην καλύτερη ομάδα όλων των εποχών στους Αγώνες. Μετά το άγονο 0-0 κανονικής διάρκειας και παράτασης, η ομάδα της Ρεϊνιόν κέρδισε με 7-6 στα πέναλτυ τη γηπεδούχο!

3 τίτλους, λοιπόν, έχει η Ρεϊνιόν. 2 η Μαδαγασκάρη, κι ισάριθμους ο Μαυρίκιος.

Οι επόμενοι Αγώνες Ινδικού Ωκεανού είναι προγραμματισμένοι για το 2011, και θα διεξαχθούν στις Σεϋχέλλες. Διακοπές και μπάλα; Τι λέτε; Πάμε να δούμε αγώνες;


4 Σχόλια so far
Σχολιάστε

χαχαχα φαντάσου να πας ταξίδι για μήνα του μέλιτος Σευχέλλες και να σκάσεις πάνω στους αγώνες…το διαζύγιο είναι θέμα χρόνου μετά!

Σχόλιο από kalopaidialla

«Έλα ρε μωρό μου! Πάμε να δούμε Ρεϊνιόν-Μαυρίκιο! Είναι ντέρμπυ»!!! 😀

Σχόλιο από stokegeo

[…] σε διάφορες “γειτονιές” του πλανήτη μας: το Κύπελλο Ινδικού Ωκεανού, το Mitropa Cup και το Anglo-Scottish Cup είναι κάποια […]

Πίνγκμπακ από Το Βαλκανικό Κύπελλο « Τρελοποδόσφαιρο

[…] (όπως άλλωστε σας έχουμε περιγράψει εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ), έτσι και στην “γωνιά” της Καραϊβικής έχουν το […]

Πίνγκμπακ από Το Κύπελλο Καραϊβικής « Τρελοποδόσφαιρο




Σχολιάστε