Τρελοποδόσφαιρο


Ο μεγάλος «κανονιέρης» της Β’ Εθνικής! by stokegeo
09/10/2016, 09:49
Filed under: Ελληνικό ποδόσφαιρο, Παίκτες

Ο Ηλίας Χατζηελευθερίου γεννήθηκε το 1952 στη Δράμα και κατέχει ένα μοναδικό ρεκόρ: είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Β’ Εθνικής της χώρας μας, με 152 γκολ!

Μάλιστα, σε αυτό του το κατόρθωμα δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία το γεγονός πως δεν έπαιζε ως επιθετικός, αλλά ως «δεκάρι»!

Tα περισσότερα από τα τέρματά του στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος, δε, τα πέτυχε με τη Δόξα Δράμας, με την οποία εξάλλου και ξεκίνησε την όμορφη πορεία του στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

«Από 8 χρονώ είχα πάει στα τσικό της Δόξας Δράμας. Στην αρχή ο πατέρας μου δεν με άφηνε να παίζω, αλλά τον έπεισαν ότι ήμουν καλός. Στα 15 πήγα στην ερασιτεχνική ομάδα και το 1967 τον Μάρτιο που έγινε ανανέωση, μπήκα στην πρώτη ομάδα», διηγείται ο ίδιος.

Λίγο μετά την άνοδό του πλάι στους επαγγελματίες των «μαυραετών» κατάφερε να ξεχωρίσει. Δύσκολα τον ανέκοπτε αντίπαλος. Είχε στόφα ηγέτη. Τελείωνε με επιτυχία τις φάσεις μόνος του. Επιχειρώντας τα ισχυρά και τεχνικά του σουτ από οποιαδήποτε απόσταση (και πάντα με το δεξί πόδι!) σημείωσε άφθονα και πολύτιμα γκολ, ενώ είχε και την ευχέρεια να μοιράζει ασίστ στους συμπαίκτες του – επίσης, λάτρευε το επιθετικό ποδόσφαιρο και απεχθανόταν να γυρίζει τη μπάλα προς τα πίσω!

xatzieleytherioy

Ο Ηλίας Χατζηελευθερίου

Το 1976 ο Χατζηελευθερίου έγινε παίκτης του Ηρακλή (παρά τη δυσφορία του κόσμου της Δόξας Δράμας που τον υπεραγαπούσε) και, μαζί με τον Βασίλη Χατζηπαναγή, έκαναν… όργια και συνέθεσαν ένα από τα πιο θεαματικά δίδυμα επιθετικών μέσων που ανέδειξε το ποδόσφαιρο μας!

Το 1980, όμως, ο Δραμινός άσος στέκεται άτυχος. Ξεκινά βασικός στην ενδεκάδα του «Γηραιού» στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας της χρονιάς εκείνης με αντίπαλο την Καστοριά κι έχει την ευκαιρία επιτέλους να κερδίσει ένα σπουδαίο τρόπαιο! Ωστόσο, στο 20ό λεπτό, σπάει το χέρι του, από χτύπημα του αντιπάλου τερματοφύλακα, Σαργκάνη (ναι, του… γνωστού, του Νίκου)!

Θυμάται ο Χατζηελευθερίου: «[Ο Σαργκάνης] Βγήκε με τις τάπες, σαν καρατιά και μου διέλυσε το χέρι! Μου το μπαντάρισαν, το έκαναν σαν γύψο, αλλά το χέρι ήταν χωρισμένο στη μέση! Έπαιζα μέσα στα αίματα μέχρι το 70’, αλλά δεν άντεξα απ’ την αιμορραγία. Βγήκα, χάναμε τότε 1-2, με πήγαν στο ΚΑΤ στην Κηφισιά και δεν ήξερα και πόσο έληξε». Ο Ηρακλής, δίχως τον Χατζηελευθερίου, έχασε, με 2-5.

Σαν να μην έφθανε αυτή η… αναποδιά, την ίδια σεζόν ο «Ήρα» υποβιβάστηκε στη Β’ Εθνική, λόγω ενός σκανδάλου δωροδοκίας! Με πρώτο σκόρερ τον Χατζηελευθερίου, όμως, επέστρεψε στα «σαλόνια» ένα χρόνο αργότερα.

Το 1982 ο Δραμινός άσος άφησε τον Ηρακλή, έχοντας μάλιστα εμπλακεί σε δικαστική μάχη με την ομάδα και εντάσσεται στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, τον οποίο βοήθησε να προβιβαστεί στην Α’ Εθνική. Το ίδιο πράττει και με τον ΠΑΣ Γιάννενα, την αγωνιστική περίοδο 1984/85. Το επόμενο εξάμηνο έπαιξε στον Αγροτικό Αστέρα και κατόπιν κρέμασε τα παπούτσια του πίσω στην πρώτη του ομάδα, τη Δόξα Δράμας.

Ο σπουδαίος Ηλίας Χατζηελευθερίου πήρε μέρος σε 114 αγώνες Α’ Εθνικής (96 με τον Ηρακλή, 18 με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς) σημειώνοντας 28 γκολ (24 με τους «κυανόλευκους» και 4 με τους «Πόντιους»). Ξεπέρασε τις 600 συμμετοχές ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Σήμερα εξακολουθεί να υπηρετεί τη Δόξα Δράμας, αφού είναι ο πρόεδρός της. Στο παρελθόν χρημάτισε γενικός αρχηγός αλλά και πρόεδρος του συλλόγου παλαιμάχων ποδοσφαιριστών των «μαυραετών». Επίσης, είναι καθηγητής φυσικής αγωγής, ενώ ασχολήθηκε λίγο με την προπονητική, σε ερασιτεχνικά σωματεία.

Πηγές: 1, 2, 3, 4.


Σχολιάστε so far
Σχολιάστε



Σχολιάστε