Τρελοποδόσφαιρο


Της Βραζιλίας το φόβητρο! by stokegeo
06/05/2020, 16:43
Filed under: Γεγονότα, Ομάδες

Υπάρχει κάποια ομάδα την οποία η πανίσχυρη Βραζιλία των περισσότερων (5) Μουντιάλ, των αμέτρητων νικών και των τόσων μεγάλων παικτών δεν έχει ποτέ καταφέρει να νικήσει;

Κι όμως, υπάρχει και το εκπληκτικό είναι ότι δεν πρόκειται για κάποια από τις παραδοσιακές δυνάμεις του παγκόσμιου ποδοσφαίρου! Ο… κακός δαίμονας της «σελεσάο» είναι η Νορβηγία!

Τα «λιοντάρια» από τη Σκανδιναβία έχουν δώσει τέσσερα ματς κόντρα στους «καριόκας» και το ρεκόρ τους είναι δύο νίκες και δύο ισοπαλίες. Η μία νίκη τους, δε, ήλθε σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου, κάτι που, ασφαλώς, της δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία!

Για την στατιστική ακρίβεια, βέβαια, θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχει άλλη μία χώρα που είναι αήττητη κόντρα στους Βραζιλιάνους κι αυτή είναι η Σενεγάλη. Όμως, ενώ τα «λιοντάρια της Τεράνγκα» έχουν αντιμετωπίσει μόνο σε έναν αγώνα τη Βραζιλία κι αυτόν φιλικό κατορθώνοντας να πάρουν ισοπαλία (1-1, 2019), οι «Βίκινγκς» έχουν παίξει πιο πολλές φορές εναντίον της και φιλικού και επίσημου χαρακτήρα αγώνες κι έχουν κερδίσει κιόλας. Οπότε, ο τίτλος του… φοβήτρου της Βραζιλίας δικαιωματικά τους ανήκει!

Το πρώτο παιχνίδι μεταξύ Νορβηγών και Βραζιλιάνων έγινε το 1988 (28 Ιουλίου) και ήταν ένα φιλικό στο «Ούλεβααλ» του Όσλο. Ο Γιαν Όγκε Φιόρτοφτ άνοιξε το σκορ για τους γηπεδούχους στο 49’, με τον Έντμαρ να διαμορφώνει το τελικό 1-1 στο 81’.

Εννέα χρόνια μετά (30 Μαΐου 1997), οι δύο αντίπαλοι διασταυρώνουν ξανά τα «ξίφη» τους, πάλι σε φιλικό (πάλι στο «Ούλεβααλ») και οι Νορβηγοί καταγράφουν την πρώτη τους νίκη… και τι νίκη: με 4-2 κέρδισαν! Πέτερ Ρούντι (9’), Τόρε Άντρε Φλο (17’, 32’) και Έγκιλ Όστενσταντ (77’) οι σκόρερς των νικητών, Τζαλμίνια (20’) και Ρομάριο (68’) εκείνοι των ηττημένων.

Περίπου έναν χρόνο αργότερα (23/6/1998) πραγματοποιείται η πιο σημαντική, έως τώρα, αναμέτρηση των δύο ομάδων. Στο «Βελοντρόμ» της Μασσαλίας, «Βίκινγκς» και «καριόκας» διεκδικούν τη νίκη στο πλαίσιο του Α’ ομίλου του Μουντιάλ της Γαλλίας! Το τελικό αποτέλεσμα; Ένας θρίαμβος των Σκανδιναβών και μάλιστα με ανατροπή! Ο Μπεμπέτο «έγραψε» το 1-0 στο 78’, όμως στο 83’ ο Τόρε Άντρε Φλο ισοφάρισε και στο 89’ ο Κίετιλ Ρέκνταλ έκανε με πέναλτι το, τελικό, 2-1. Αμφότερες οι ομάδες πέρασαν στην επόμενη φάση («16») της διοργάνωσης αλλά, ενώ εκεί οι Νορβηγοί είδαν την πορεία τους να σταματά (ήττα 0-1 από την Ιταλία), οι Βραζιλιάνοι προχώρησαν κι έφθασαν ως τον τελικό, όπου πάντως έχασαν (0-3 από την οικοδέσποινα Γαλλία).

Η τελευταία, μέχρι σήμερα, «μονομαχία» μεταξύ Νορβηγών και Βραζιλιάνων καταγράφεται το 2006 (16 Αυγούστου), σε φιλικό στο «Ούλεβααλ» του Όσλο. Ισόπαλο το τελικό σκορ, 1-1. Ο Μόρτεν Γκαμστ Πέντερσεν έκανε το 1-0 στο 51’ και δέκα λεπτά μετά ο Ντάνιελ Καρβάλιο ισοφάρισε.

Πρέπει, τέλος, να αναφερθεί, ότι και στα τέσσερα παιχνίδια μεταξύ Νορβηγών και Βραζιλιάνων αγωνίστηκε τουλάχιστον ένας «δικός μας», δηλαδή κάποιος ποδοσφαιριστής που έπαιξε ή παίζει στην Ελλάδα!

Στο ματς του 1988 η Νορβηγία παρατάχθηκε με τους μέσους Τομ Ζούντμπι (ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους ξένους που φόρεσαν τη φανέλα του Ηρακλή) και Κίετιλ Όσβολντ (το 1989 αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ). Το 1997, τη Νορβηγία ενίσχυσαν δύο πρώην παίκτες του Παναθηναϊκού, ο χαφ Έρικ Μίκλαντ και ο επιθετικός Φρανκ Στράντλι. Στον μουντιαλικό αγώνα του 1998, βασικός με τη Βραζιλία έπαιξε ο μεγάλος Ριβάλντο, που πέρασε από Ολυμπιακό και ΑΕΚ, ενώ στον πάγκο της ήταν ο Ζιοβάνι, που ακόμα και σήμερα τον θυμούνται στο Λιμάνι – η νορβηγική ομάδα, απ’ την πλευρά της, είχε τον Μίκλαντ στον πάγκο της, αλλά ο άλλοτε «πράσινος» δεν αγωνίστηκε. Τέλος, το 2006 οι Βραζιλιάνοι είχαν στη βασική ενδεκάδα τους τον Ζιλμπέρτο Σίλβα, παίκτη-κόσμημα για τα ελληνικά γήπεδα και τον Παναθηναϊκό, ενώ στη δράση συμμετείχε, ως αλλαγή, ο Ντουντού Σεαρένσε, ο οποίος ήταν σε Ολυμπιακό και ΟΦΗ.


Σχολιάστε so far
Σχολιάστε



Σχολιάστε