Τρελοποδόσφαιρο


Μιχάλης Ζιώγας, ο «κανονιέρης» της Λάρισας! by stokegeo
01/11/2020, 17:45
Filed under: Ελληνικό ποδόσφαιρο, Παίκτες

Η ομάδα της Λάρισας της δεκαετίας του 1980 κέρδισε όχι μόνο το χειροκρότημα των Ελλήνων φιλάθλων για την ωραία μπάλα που έπαιξε αλλά και το πρωτάθλημα του 1988 (σ.σ. η πρώτη και μόνη μέχρι σήμερα επαρχιακή ομάδα που κατάφερε κάτι τέτοιο) και το Κύπελλο Ελλάδας το 1985, γράφοντας ιστορία!

Ο βασικός σέντερ φορ του εξαιρετικού εκείνου συνόλου ήταν ο Μιχάλης Ζιώγας, ο οποίος, «φορτώνοντας» με γκολ τις εστίες των αντιπάλων, βοήθησε αποφασιστικά τους «βυσσινί» να επιτύχουν τα προαναφερθέντα μεγάλα τους κατορθώματα και άφησε εποχή στον Κάμπο και στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μπορεί με τον τρόπο παιχνιδιού του να μην εντυπωσίαζε, αλλά, είχε ιδιαίτερη άνεση στο σκοράρισμα και στις κινήσεις του ο γεννημένος το 1962 στο Καλοχώρι Λάρισας άσος, που κυριαρχούσε μέσα στη μικρή περιοχή αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονταν με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Ο Μιχάλης Ζιώγας

Την σταδιοδρομία του στο ποδόσφαιρο ο Ζιώγας την ξεκίνησε στα τοπικά πρωταθλήματα, όπου και έδειξε την «πάστα» του, που λέμε. Η Λάρισα, η οποία τότε βρισκόταν σε διαδικασία οικοδόμησης μίας νέας ομάδας επενδύοντας σε ταλαντούχους ποδοσφαιριστές της περιοχής της, τον εντόπισε, τον έβαλε στη δύναμή της και ποτέ δεν το μετάνιωσε!

Ο 20χρονος, τότε, παίκτης ανταπέδωσε την εμπιστοσύνη της ΑΕΛ και καθιερώθηκε ως ο βασικός επιθετικός της. Φόρεσε τη βυσσινί φανέλα από το 1982 ως το 1989, με απολογισμό 61 γκολ σε 182 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα.

Στο ίδιο διάστημα, πανηγύρισε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής της περιόδου 1982/83, το Κύπελλο Ελλάδας του 1984/85 (πρώτο στην ιστορία της Λάρισας) και, πάνω απ’ όλα, βέβαια, τον τίτλο του πρωταθλητή της σεζόν 1987/88.

Τη χρονιά, δε, που το «αλογάκι» πήρε το πρωτάθλημα ο Ζιώγας ήταν ο πρώτος του σκόρερ και ο δεύτερος «κανονιέρης» του πρωταθλήματος με 16 γκολ! Ακόμα, στον νικηφόρο τελικό του Κυπέλλου, με τον (πρωταθλητή Ελλάδας την ίδια σεζόν) ΠΑΟΚ ως αντίπαλο, η Λάρισα επικράτησε με το ευρύ 4-1 και ο Ζιώγας έβαλε δύο γκολ – επίσης, η ΑΕΛ έπαιξε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και την περίοδο 1983/84, με αιχμή του δόρατός της πάντοτε τον Ζιώγα, αλλά ο αντίπαλος, Παναθηναϊκός, κέρδισε με 2-0.

Τέλος, στη θητεία του στη Λάρισα ο Ζιώγας έκανε αξιοπρόσεκτες εμφανίσεις και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπου η ομάδα του εμφανίστηκε πολύ ανταγωνιστική απέναντι σε όλους τους αντιπάλους που κλήθηκε να αντιμετωπίσει.

Στο τέλος της δεκαετίας του 1980, όμως, πλέον άρχισε η φθορά για τη Λάρισα. Τότε, ο Ζιώγας άφησε τον θεσσαλικό κάμπο και αγωνίστηκε σε Λεβαδειακό, Άρη, Ιωνικό, Ολυμπιακό Βόλου, ΑΟ Βελισσαρίου και Τύρναβο, κλείνοντας την καριέρα του το 1996. Η πολύ καλή του απόδοση με τη Λάρισα τον έφερε και στην Εθνική Ελλάδας – «έγραψε» τρεις συμμετοχές με το εθνόσημο στο στήθος.

Αφού αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ο Μιχάλης Ζιώγας παρέμεινε στο ποδόσφαιρο, ως προπονητής – μάλιστα, το 2012/13 κοουτσάρισε… τη Λάρισα! Έχει δουλέψει ακόμα σε Καλαμάτα (βοηθός), Απόλλωνα Λάρισας, Ολυμπιακό Βόλου, Τύρναβο, Πιερικό, Α.Ε. Καρίτσας, Διαγόρα Στεφανοβικείου και Απόλλωνα Μακρυχωρίου, ενώ αυτή τη στιγμή καθοδηγεί την Αναγέννηση Καρδίτσας.

Ο Μιχάλης Ζιώγας

Σχολιάστε so far
Σχολιάστε



Σχολιάστε