Τρελοποδόσφαιρο


Ο Γεωργιανός «ακρίτας», Λεβάν Μαχράτζε! by stokegeo
24/03/2024, 10:45
Filed under: Ελληνικό ποδόσφαιρο, Παίκτες

Την προσεχή Τρίτη η Εθνική Ελλάδας θα δώσει ένα από τα πιο σπουδαία παιχνίδια της των τελευταίων ετών: θα αντιμετωπίσει τη Γεωργία στην Τιφλίδα, στον μεγάλο τελικό του 3ου ταμπλό των πλέι οφ του Nations League. Έπαθλο των δύο «μονομάχων»; Ένα «εισιτήριο» για την τελική φάση του Euro 2024!

Με αφορμή το σπουδαίο αυτό ματς, το Τρελοποδόσφαιρο θα σας θυμίσει το καλό πέρασμα, από τα δικά μας γήπεδα, ενός… συμπατριώτη των προσεχών αντιπάλων της «γαλανόλευκης»!

Για τον δεξιό μπακ Λεβάν Μαχράτζε, ο λόγος!

Εάν εσείς δεν τον θυμάστε, τον θυμούνται σίγουρα οι φίλοι της Ξάνθης! Δίκαια, άλλωστε, καθώς εκείνος είχε κερδίσει την εκτίμηση και το ζεστό τους χειροκρότημα στα τρία χρόνια που φόρεσε τη φανέλα της αγαπημένης τους ομάδας!

Ο Μαχράτζε μαρκάρει τον Ριβάλντο του Ολυμπιακού

Ο Μαχράτζε γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 1977 στην πόλη που η Εθνική μας θα αντιμετωπίσει μεθαύριο τους Γεωργιανούς. Ξεκίνησε την επαγγελματική καριέρα του στη Ζεσταφόνι, το 1997.

Μετά από έναν χρόνο μεταπήδησε στην TSU Τιφλίδας, στην οποία η θητεία του επίσης ήταν μονοετής και έπειτα ξενιτεύτηκε, για την Κύπρο, στην οποία έμελλε να περάσει το πιο μεγάλο μέρος της σταδιοδρομίας του.

Ο πρώτος του «σταθμός» εκεί ήταν ο Άρης Λεμεσού, στο ρόστερ του οποίου ανήκε για μια σεζόν. Ύστερα, πέρασε από ΑΕ Πάφου και ΑΕ Λεμεσού και, όντας συνεπής, φιλότιμος, αξιόπιστος και εργατικός μέσα στο γήπεδο, ξεχώρισε.

Το καλοκαίρι του 2004, λοιπόν, μετά από εισήγηση του προπονητή της Ξάνθης, Γιάννη Μαντζουράκη, ο οποίος τον γνώριζε πάρα πολύ καλά αφού είχαν συνεργαστεί οι δυο τους στην ΑΕ Λεμεσού, ο Μαχράτζε γίνεται «ακρίτας»!

Γρήγορα κατορθώνει να «καπαρώσει» τη φανέλα του βασικού, δημιουργώντας ένα πολύ καλό δίδυμο με τον Ρουμάνο, Στέλιαν Κάραμπας. Μάλιστα, τη σεζόν 2004/05, κατακτά και μία σημαντική διάκριση: ανακηρύσσεται ως καλύτερος δεξιός μπακ του ελληνικού πρωταθλήματος!

Ακριβώς εδώ είναι και το κατάλληλο σημείο να αναφέρουμε ότι η θέση του δεξιού οπισθοφύλακα δεν ήταν… η φυσική του, αφού ο ίδιος ήταν δεξιός μέσος!

Ο Γεωργιανός έμεινε, όπως προείπαμε, στην Ξάνθη για μία τριετία και ήταν πράγματι πολύτιμος για εκείνη, αγγίζοντας και τριψήφιο αριθμό συμμετοχών με τα χρώματά της: «έγραψε», συγκεκριμένα, 98 (79 στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας, 15 στο Κύπελλο Ελλάδας και άλλες 4 στο Κύπελλο UEFA, στο οποίο η Ξάνθη είχε βγει για δύο σερί σεζόν όσο αυτός βρισκόταν στις τάξεις της!). Σημείωσε και 2 γκολ.

Αφού άφησε την Ξάνθη, ο Μαχράτζε επέστρεψε στην Κύπρο, στην οποία ξόδεψε το υπόλοιπο της επαγγελματικής του καριέρας. Ως το 2017, όταν και κρέμασε πια τα παπούτσια του, έπαιξε σε Απόλλωνα Λεμεσού, Καρμιώτισσα Πάνω Πολεμιδίων, Ερμή Αραδίππου, Εθνικό Άχνας και Ένωση Νέων Παρεκκλησιάς. Πλέον εργάζεται ως προπονητής και έχει περάσει από τους πάγκους κυπριακών συλλόγων (λ.χ. ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς). Φόρεσε 4 φορές τη φανέλα της Εθνικής Ανδρών της Γεωργίας.


Σχολιάστε so far
Σχολιάστε



Σχολιάστε